skip to main content

YouTube

YouTube is een website voor het uploaden en bekijken van video’s. De site werd opgezet in 2005 en maakte een explosieve groYoutube-gebruikenei mee. YouTube werd zo populair dat Google het kocht voor 1,65 biljard dollar. Statistieken laten zien dat YouTube een van de meest bezochte sites is ter wereld; in 2006 stond het al in de top 10 van meest bezochte sites, en momenteel verdedigt het videokanaal plaats nummer 3. Alleen Facebook en Google staan hier nog boven.

YouTube gebruiken

Volgens YouTube wordt er elke minuut 48 uur aan videomateriaal geüpload. Uploaden kan door je te registeren als gebruiker. Deze service is gratis. Door je te registeren, kun je ook video’s opslaan in je favorieten en reacties plaatsen bij video’s. Als gebruiker krijg je een eigen “videokanaal”, waarop alle filmpjes te zien zijn die je hebt geüpload. Als gebruiker kun je je ook gratis abonneren op een kanaal van een andere gebruiker. In dat geval krijg je een bericht als er een nieuwe video is geplaatst. Ook worden op het beginscherm aanbevolen video’s getoond op basis van de kijkgedrag. Je hoeft je overigens niet te registeren om video’s te kunnen bekijken.

 

Zoeken naar een video is heel simpel. Je typt een of meerde zoekwoorden in de zoekbalk en YouTube haalt vanzelf de meest relevante video’s naar boven.

Video’s uploaden

Om een video te uploaden, moet je je eerst aanmelden en inloggen. Vervolgens klik je op “uploaden”. Om een bestand te kiezen, klik je op de gele knop met “video uploaden”. Vervolgens selecteer je een bestand. Je kunt je filmpjes ook direct uploaden vanaf je smartphone.

Auteursrecht

Je kunt echter niet alles uploaden wat je wilt. Je mag bijvoorbeeld geen afleveringen van films of televisie shows uploaden omdat dit de auteursrechten schendt. Ook muziekvideo’s zijn niet toegestaan. YouTube heeft bovendien ingesteld dat de filmpjes niet langer dan 15 minuten mogen duren. Er zijn echter toch programma’s te zien op YouTube. Vaak hakt de gebruiker een video gewoon in stukken van 15 minuten en upload deze dan.

 

Maar je vakantiefilmpjes uploaden voor je vrienden is geen probleem. Filmpjes die auteursrechten schenden, worden echter gelijk verwijderd. Zo zijn er ook al vaak rechtszaken tegen YouTube aangespannen omdat er illegaal videomateriaal op de site zou staan. Andere bedrijven sluiten juist contracten af met YouTube voor promotie. Als je denkt dat een video auteusrechten schendt of niet aan de gebruikersvoorwaarden voldoen, kun je op het vlaggetje onder de video klikken en op deze manier aangeven dat de video ongepast is.

Video’s promoten

Wil je graag dat veel mensen je video bekijken? Dan kun je deze promoten. De gepromote video zal weergegeven worden als er op de ingestelde zoekwoorden wordt gezocht. Je betaalt alleen voor de promotie als er iemand op je banner klikt en de video bekijkt.

Reageren en opslaan

Reageren op een video kan onder de video, hier staat ook een lijst met alle reacties. Naast een gewone reactie plaatsen, kun je ook laten weten of je de video leuk of niet leuk vindt. Dit doe je door op de hand met de duim naar boven of naar beneden te klikken. Deze knop vindt je recht onder de video. Hier staan nog meer andere opties: met “toevoegen aan” kun je de video toevoegen aan je favorieten, een afspeellijst of een lijst met video’s die later graag een keer wilt bekijken. Alle video’s die je op deze manier opslaat kun je terugvinden op je eigen kanaal.

Video’s delen

Je kunt je video ook delen. Dit doe je door op de knop “Delen” te klikken die zich onder de video bevindt. Dan krijg je de link naar de video te zien of kun je de video gemakkelijk delen via Facebook, Twitter, Tumblr en vele andere sites door op het icoontje te klikken. Je kunt ook video’s van andere gebruikers delen.