skip to main content

Gmail

gmaillogoGmail of ook wel GoogleMail is de gratis maildienst van Google. Het programma werd op 1 april 2004 aangekondigd. Men dacht in eerste instantie dat het een aprilgrap was, omdat Google gebruikers 1GB aan opslagruimte zou bieden, wat destijds heel erg veel was. Concurrent Windows Live Hotmail bood gebruikers bijvoorbeeld maar 2MB. In navolging van Google besloten andere aanbieders om hun opslagruimte ook uit te breiden. Ook besloot Google om de maximale grootte van bijlagen te veranderen naar 25MB, tegen de 2MB die eerder gebruikelijk was. Yahoo!Mail en Windows Live Hotmail hebben veel aanpassingen gevolgd en zijn nog steeds concurrerend.

 

Momenteel biedt Gmail gebruikers een gratis opslag van berichten tot ruim 7,4 GB. Zo kunnen gebruikers al hun berichten gemakkelijk archiveren. De gebruiker hoeft dus in feite geen mail te verwijderen. Maandelijks gebruiken ongeveer 193,3 miljoen mensen gebruik van Gmail. Het programma is beschikbaar in meer dan 40 verschillende talen. Er zijn ook applicaties mogelijk voor mobiel gebruik. Gmail zit bovendien standaard op de smartphones van Google.

GoogleMail

In Duitsland hebben gebruikers een andere domeinnaam; namelijk username@googlemail.com. Dit vanwege een ander bedrijf dat al gebruik maakte van de term G-mail. In Groot-Brittannië was er sprake van een vergelijkbare situatie. Gmail heeft echter besloten om daar alle adressen met username@googlemail.com te verwijderen en alleen nog gebruik te maken van username@gmail.com.

Conversation view

De mails worden weergeven in een conversation view, zodat de gebruiker slechts één pagina heeft waarop geantwoord is op de oorspronkelijke e-mail. Dit werkt echt niet altijd goed, als er bijvoorbeeld heel veel reacties zijn op één mailtje, splitst Gmail deze op. Daarom kan conversation view ook uitgezet worden.

Advertenties

Gmail laat advertenties zien op basis van de inhoud van je verstuurde mails. Hier zijn verschillende keren problemen mee geweest omdat het de privacy van de gebruikers van Gmail zou schenden. Google claimt echter dat de inhoud alleen gebruikt wordt voor relevante advertenties en niet voor enig ander doel.

Spamfilter

De meeste gebruikers ontvangen weinig tot geen spam in hun Gmail inbox. Als er toch spam wordt ontvangen, kan de gebruiker dit markeren en zullen mailtjes van de desbetreffende afzender niet meer in de inbox verschijnen.

Thema’s

Voor de interface zijn verschillende thema’s mogelijk om de inbox te personaliseren. Sommige thema’s zijn dynamisch en veranderen door de dag heen. Het thema verander je door helemaal rechts bovenin op het tandwieltje te klikken en vervolgens naar Instellingen voor Gmail te gaan. Kies binnen instellingen het tabblad Thema’s. Hier kun je kiezen uit verschillende thema’s.

Geavanceerde functies

Google heeft een aantal geavanceerde functies toegevoegd aan Gmail. Zo kun je bijvoorbeeld je e-mails labelen om ze beter te ordenen. Gmail heeft als voordeel op andere aanbieders dat er meerdere labels aan één mailtje vast kunnen zitten. Ook slaat het programma automatisch een concept op als het bericht getypt wordt. Ook maakt Gmail gebruik van een geavanceerde zoekbalk en verschijnen er relevante contacten zodra er in een mailtje adressen worden toegevoegd. Bovendien kunnen groepen aangemaakt worden, bijvoorbeeld een werkgroep, zodat e-mails simpel en gericht naar alle contacten in de groep gestuurd worden.

 

Zodra een account 6 maanden niet wordt gebruikt, identificeert Google deze als “slapende”. Als er daarna nog 3 maanden niks mee wordt gedaan, wordt de account verwijderd. Andere aanbieders verwijderen accounts vaak binnen een kortere tijd.